Grip op je zaak: herstarten of stoppen

We hoeven je niet te vertellen dat het soms lastige en barre tijden zijn, ook voor jouw bedrijf. Kamp je al een tijdje met problemen? Kun je deze problemen nog het hoofd bieden of niet?Dan is de vraag ga je herstarten of stoppen met je bedrijf?

Als ondernemer sta je dan voor een zeer lastige keuze. Je hebt immers in jouw bedrijf geïnvesteerd. Wellicht ben je al jaren ondernemer en is je zaak je hart en ziel geworden. Het kan ook zijn dat je startup bent en dat je jouw bedrijf niet van de grond ziet komen. Als je verder wilt, kan dat dan ook? En wat heb je daarvoor nodig? Of kun je beter stoppen? Daarvoor zijn een aantal vragen belangrijk.

Maak een plan van aanpak

Bekijk allereerst of je voldoende grip op je geldzaken hebt door je financiën op een rij te zetten. Dat geeft je inzicht. Maak vervolgens de kansen en bedreigingen voor jouw bedrijf inzichtelijk. Waar zie jij mogelijkheden, welke ambities heb je zelf als ondernemer. En waar liggen voor jouw bedrijf de risico’s, en hoe maak je die beheersbaar. Ga je voor een andere aanpak met een nieuw businessmodel of activiteit? Zet de opties naast elkaar en reken uit wat een nieuwe aanpak kan opleveren. Bedenk bovendien wat je zelf wilt en wat bij jou als ondernemer past. En vergeet niet om je juridische zaken ook aan de voorkant goed te regelen, ga je bijvoorbeeld samenwerken? Legt dit dan ook meteen vast. Dat voorkomt eventuele latere problemen.

Beëindiging van je bedrijf

Besluit je toch om te stoppen dan zal je veel zaken moeten regelen. Wat precies hangt af van jouw situatie en rechtsvorm. Heb je schulden? Zorg voor een goede afwikkeling. Bekijk ook welke opties je hebt voor een inkomen na beëindiging van je bedrijf.

Het meest belangrijke is vraag hulp. De keuze tussen doorgaan met ondernemen of stoppen, hoef je niet alleen te maken. Soms zijn er een aantal kleine stappen nodig om je bedrijf te optimaliseren, denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van je bedrijfsvoering processen. Maar soms zijn er wat meer stappen nodig. Bestaan er bijvoorbeeld schuldeisers, dan zal er eerst gekeken moeten worden of er regelingen getroffen kunnen worden en welke besparingen er kunnen worden doorgevoerd.

Laten we samen de kracht weer in jouw bedrijf terugbrengen!

Wij staan klaar om je te helpen bij het structureren en (her)organiseren van je, financiën, juridische zaken, processen, organisatie en workflow. 

Neem contact met ons op via de deze link. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram